voor groot en klein

Recepten en gezondheidstips

Koud douchen: sinds we Wim Hof met zijn ijsbaden kennen, is er geen ontkomen meer aan. Zelfs wij, koukleumen eerste rang, doen het!

Koud douchen en baden…

1.. geeft een boost aan je afweersysteem waardoor je beter bestand bent tegen ziektes.
2. zorgt voor een tijdelijk verhoogde hartslag, hogere bloeddruk en snellere ademhaling. Je traint er in feite je hart- en ademhalingsspieren mee.
3. leidt tot een verhoogde afgifte van de neurotransmitters noradrenaline en endorfine. Die geven een energie-boost en maken je alert.
4. stimuleert de aanmaak van bruin vetweefsel. Dat helpt om jezelf warm te houden. Mogelijk val je ook gemakkelijker af als je relatief veel bruin vet hebt. Bruin vet verbruikt meer energie dan wit vet.
5. Draagt bij aan een gezonde huid en haren. Warm water spoelt de goede bacteriën en oliën op je huid weg.

Nog niet 100% overtuigd? Met deze tips maak je het jezelf een stuk gemakkelijker:

1. Begin met een paar seconden tot een halve minuut lauwwarm of koud afdouchen. Eerst je armen en benen en dan de rest van je lichaam. Adem diep en lang in- en uit, ook na de koude douche. Hiermee vertel je je zenuwstelsel dat koud douchen ok is.

2. Bouw langzaam op tot een paar minuten, of tot je voelt dat je lijf gewend is aan het koude water. Daarna mag de kraan weer dicht.
3. Gaat dit goed? Dan is zwemmen in de openlucht een mooie volgende uitdaging. Zorg wel dat er altijd iemand bij je is.

NB Koud douchen en baden is NIET geschikt voor mensen met hartproblemen.

#gezondleven #leefstijlcoach #lekkerlevenmetlisette #gezondnaar115 #langengelukkigleven #lekkerleven #kouddouchen #wimhof #gelukkiggezond #hydrotherapie #ijsbad #openluchtzwemmen #weerstand @sunnyroadnl @gezondnaar115 #dippen #koudwaterzwemmen #koudetraining #koudislekker
...

Voetballen, geo-catchen, fikkie stoken. Komende dagen gaan we back-to-basics tijdens ons jaarlijkse kampeerweekend.😎 En misschien wel het leukste van alles: met een piepklein kookstelletje een gezonde en lekkere maaltijd bereiden voor een grote groep mensen.

Vergeet de lokale Chinees en de snackbar om de hoek, want met wat creativiteit en wat assistentie uit je reisgezelschap is dit ook bij jou zo gepiept.

Probeer de volgende recepten – bij ons met stip bovenaan - maar eens!

1. Omelet in een plastic zak
Nodig:
-eieren
-water
-1 stevige diepvrieszak per omelet
-vulling, zoals stukjes paprika, bieslook, wortel, courgette
-toppings, denk aan stukjes avocado, zure room, geraspte kaas of fijngesnipperde ui

Bereiding:
Doe de eieren met de vulling in een diepvrieszak. Sluit af met een metalen clipje of doe er een stevige knoop in. Goed schudden, en leg de zak 12-13 minuten in een pan met kokend water. Bestrooi met de topping en geniet!

2. Geblakerde prei met mosterdvinaigrette
Nodig:
-2 hele preien
-barbecue
-aluminiumfolie

Bereiding:
Was de preien en wikkel ze in aluminiumfolie. Rooster ze 55 minuten op de barbecue. Haal het buitenste blad eraf en besprenkel met een vinaigrette van wat olijfolie, azijn, mosterd en dragon.

#gezondleven #leefstijlcoach #lekkerlevenmetlisette #campingcuisine #campingfood #omelet #prei #groenten #eetmeergroenten #langengelukkigleven #lekkerleven #kamperen #hemelvaart #kamperen #devrolijkekampeerders #kokenopdecamping

@sunnyfoodnl @lisettedejong3067
...

Ken je ‘m nog, de hoelahoep? Bij ons was het vroeger elke dag vaste prik op school. En ook nu nog halen we onze hoepel nog regelmatig uit de kast 😃.

Tijdens het koffie zetten, voor de tv, al brainstormend of op vakantie: hoelahoepen kan altijd en overal, en het maakt je nog fit ook. Elke dag 20 minuten hoelaphoepen en na een maand zijn je buikspieren, bovenbeenspieren, bil- en onderugspieren ineens een stuk sterker. Je taille wordt slanker en je heupen soepeler. En je verbrandt algauw 400 kcal per uur, bijna twee keer zoveel als met wandelen!

Daarom vandaag 3 tips voor hoelahoepers in spe:

1.Kies de juiste maat. Een kinderhoelahoepje van de Intertoys is niet voor volwassenen. Kijk eens naar de Kieswijzer voor hoelahoepen op fitnesshoelahoep.com en maak je keuze.

2.Techniek is belangrijk! Zeker als je voor een iets zwaardere fitnesshoepel kiest of juist een hele lichte probeert, is een goede techniek van belang. Zet je voeten iets uit elkaar, buig je knieën licht, doe je schouders naar achtere en sta rechtop. Let er ook op dat je de hoelahoep een horizontale zwieper geeft.

3.Wissel af tussen linksom en rechtsom draaien, voor een symmetrische ontwikkeling van je buikspieren links en rechts. En om je hersenen extra uit te dagen.

Lukt het hoepelen niet meteen? Dan heb je in ieder geval je lachspieren alvast goed getraind 😉#langengelukkigleven #gezondleven #gezondgenieten #lekkerleven #gezondetips #leefstijl #gezondeleefstijl #leefstijltips #leefstijlcoach #kinderleefstijlcoach #gezondeten #gezondopvoeden #sunnyroadnl #gezondnaar115 #activiteitenmetjekind #hoelahoepen #fitnesshoepels #lachspieren
...

Ken je de vlierbes, die grote groene struik met zijn diep paarse bessen? Langs velden en wegen, in parken en bij het water staat hij nu prachtig te bloeien. De witte bloemetjes ruiken heerlijk zoet. En wist je dat je er ook lekkere drankjes mee kunt maken? Licht alcoholisch, zoals vlierbier. Of alcoholvrij: limonade van vlierbloesem. 🍹

Pluk vlierbloesems bij voorkeur in de ochtend en kies voor schermen met veel frisse, witte ‘bloemetjes’. Laat de rijpere schermen hangen voor insecten. Uit bestoven bloesems groeien in het najaar vlierbessen.

Nodig:
-30 vlierbloesemschermen
-2 kilo suiker
-10 citroenen
-4 eetlepels witte wijnazijn
-1 zakje champagnegist
- ca. 16 liter water
-kunststof vat van 20 liter
-ontsmettingsmiddel (bijv alcohol)
-lege PET-flessen

Bereiding:
1.Ontsmet de spullen die je gebruikt
2.Kook 4 liter (kraan)water en los de suiker hierin op
3.Giet het suikerwater over naar het kunststof (brouw)vat en vul deze bij met kraanwater tot aan 16 liter water
4.Voeg de vlierbloesems toe
5.Pers de citroenen uit en doe sap en schil in het vat
6.Voeg de witte wijnazijn toe
7.Laat afkoelen en voeg gist toe
8.Roer goed door en wacht 2 weken
9.Zeef een kaas- of theedoek.
10.Ontsmet de flessen waarin je het bier gaat bewaren en giet ze bijna vol.
11.Gaan tijdens het gistingsproces de flessen bol staan? Draai dan de dop eraf en laat wat lucht uit de fles.
12. Na 1-2 weken is je vlierbier klaar. Koel bewaard blijft het een half jaar goed.

Liever alcoholvrij? Ga voor vlierbloesemlimonade!

Week de bloesems minstens 24 uur in water. Zeef het sap en kook het met 0,5 tot 1 kg suiker. Laat 10 min pruttelen en voeg sap van een halve citroen toe.

De siroop is 2 weken houdbaar in de koelkast.

#langengelukkigleven #gezondleven #gezondgenieten #lekkerleven #gezondetips #gezondeleefstijl #leefstijltips #leefstijlcoach #kinderleefstijlcoach #sunnyroadnl #gezondnaar115 #lisettedejong #lekkerlevenmetlisette #moederdag #vlierbier #vlierbloesemlimonade #alcoholischdrankje #alcoholvrij #lente #vlierbloesem
@sunnyroadnl @gezondnaar115 @lisettedejong3067
...

Moederdag: een commerciële truc om mensen de winkels in te jagen, een huisvrouwendoekje op de wond, of een verzinsel van de chocolade- en bloemenindustrie? Wat het ook is, wij zijn er zelf dol op 🙂

Daarom vandaag alvast 5 tips voor een actieve Moederdag:

1. Maak een bos- of strandwandeling en doe aan plandelen, plogelspotten of ploggen! Deze woorden zijn samenvoegingen van het Zweedse `plocka up` dat oprapen betekent en wandelen, vogelspotten en joggen. Een unieke vorm van vermaak waarbij je de natuur een handje helpt én een uitstekende spiertraining ondergaat (onderschat al dat bukken vooral niet!) én op een positieve manier je zinnen verzet én automatisch een positieve vibe genereert.

2. Zijn je kinderen nog klein? Bezoek dan eens een Landgoed, bijvoorbeeld eentje in het Utrechts Landschap. Of loop een uitgezette Kinderroutes in een van de 21 Nederlandse Nationale Parken.

3. Ga samen aan de slag in de tuin. Zet een vogelhuisje in elkaar, bouw een superdeluxe insectenhotel of en verwijder dode takken uit je planten.

4. Leg samen een mini-kweektuintje aan voor op het balkon, in de tuin of in het raamkozijn. Binnen no time heb je je eigen Moederdag-groenten op tafel staan.

5. Ga wildplukken. Mei is bij uitstek de tijd van de paardenbloemen en vlierbloesem. Maak een fleurige salade met paardenbloemenblad of zet thee met de wortel van deze stoere plant. Of pluk een paar handen vol vlierbloesemschermen en maak er vlierbier mee. Dan heb je meteen een mooi cadeau voor Vaderdag 😉

NB Bewaar bij wildplukken wel iets voor de beestjes. 🐝 🐞🪲🕷️

Het recept voor vlierbier plus alcoholvrij alternatief onthullen we komende zondag. Houd onze insta-accounts in de gaten!

#langengelukkigleven #gezondleven #gezondgenieten #lekkerleven #gezondetips #leefstijl #gezondeleefstijl #leefstijltips #leefstijlcoach #kinderleefstijlcoach #gezondeten #gezondopvoeden #sunnyroadnl #gezondnaar115 #lisettedejong #lekkerlevenmetlisette #sunnygoodfood #moederdag #activiteitenmetjekind

@sunnyroadnl @lisettedejong3067 @gezondnaar115
...

Wat een productieve wandeling hebben we achter de rug!

Vanaf vandaag delen Susan Gerritsen-Overakker en ik als leefstijlcoaches 2 keer per week de leukste weetjes, tips en verhalen over leefstijl. Van gezond eten en meer bewegen tot lekker slapen en het vinden van de juiste balans tussen inspanning en ontspanning. Zodat jij, je familie en je vrienden geïnspireerd raken om te werken aan een fitte en energieke versie van jezelf. 💪😎☀️

Welke vragen over leefstijl zie jij graag beantwoord in onze posts? Laat het ons hieronder weten!

Over Lisette de Jong
Kleine stappen maken grote sprongen. Dat is het motto van Lisette de Jong, voedingskundige (Wageningen Universiteit 1996), voedingsdocent aan de Academie voor Leefstijl & Gezondheid en BLCN-gecertificeerd leefstijlcoach. Lisette schreef de afgelopen 15 jaar talloze artikelen over gezond en duurzaam leven, en is auteur van diverse gezondheidsboeken. Vanuit haar praktijk ‘Lekker Leven met Lisette’ begeleidt ze groot en klein naar een gezonde leefstijl – een-op-een en via de Gecombineerde Leefstijl Interventie COOL. Lisette verzorgt ook leefstijl-workshops op maat.

Over Susan Gerritsen-Overakker
Susan is gecertificeerd leefstijlcoach, voedingskundige, moeder van 3 zonen, auteur van de leefstijlgids ‘Let’s go green’ en kinderkookboek ‘Sunny Good Food’, expert duurzame consumptie en oprichter van ‘Sunny Road Leefstijlcoaching’. Ze heeft ruime ervaring in de wereld van gezonde en duurzame voeding, zowel vanuit haar coachingspraktijk voor gezinnen, maar ook op scholen en als beleidsschrijver. Haar missie is om kinderen de best mogelijke start te geven voor een gezond leven.

#gezondnaar115 #langengelukkigleven #gezondleven #gezondgenieten #lekkerleven #gezondetips #leefstijl #gezondeleefstijl #leefstijltips #leefstijlcoach #kinderleefstijlcoach #gezondeten #bewegen #slaap #stressmanagement #inspanningenontspanning #kinderen #gezondopvoeden #gedragsverandering #sunnyroadnl #lisettedejong #lekkerlevenmetlisette

@sunnyroadnl @lisettedejong3067 @gezondnaar115
...

En zo is het 💪😎☀️

#gezondnaar115 #lekkerlevenmetlisette #bewegen #meerbewegen #neemdetrap #neemdetrapinplaatsvandelift #amsterdam #hogeschoolvanamsterdam @amsterdam._life
...

Heerlijk rondje rennen met junior door een lentegroen bos. 🌿🪵🐞Alleen jammer dat ik tegenwoordig vooral zijn achterkant zie 😁

#gezondnaar115 #langengelukkigleven #lekkerlevenmetlisette #bewegen #meerbewegen #hardlopen #rennen #atletiek #runnerslife #lagevuursche #destulpbaarn #kinderenensporten #bewegenmetplezier #bewegenmetjekind #bewustopvoeden
...

Gezocht: ouders en kinderen
die gaan voor een gezonde leefstijl

Heeft je kind overgewicht? Slaapt het te weinig of zit het teveel te gamen? Of wil je met het hele gezin meer gaan bewegen?

Dan ben ik op zoek naar jou!

Voor mijn specialisatie tot Kinderleefstijlcoach begeleid ik een klein half jaar een gezin naar een gezonde leefstijl.

Leefstijl verbeteren
Tussen mei en september 2023 spreken we een aantal keer af. We kijken dan samen naar jullie voedings- en beweegpatroon, en naar zaken als slaap en schermtijd. We onderzoeken wat jullie willen veranderen. En welke stappen jullie hiervoor kunnen zetten.

Gratis
De coaching is gratis. Wel vind ik het fijn als je het traject wilt doorlopen en mij zo nu en dan feedback willen geven op de coaching.

Meer weten?
Stuur een e-mail naar info@lisettedejong.nl

Over mij
Kleine stappen maken grote sprongen. Dat is mijn motto als voedingskundige (Wageningen Universiteit 1996), voedingsdocent en BLCN-gecertificeerd leefstijlcoach. Vanuit mijn praktijk ‘Lekker Leven met Lisette’ begeleid ik groot en klein naar een gezonde leefstijl – een-op-een en via de Gecombineerde Leefstijl Interventie COOL. Ik verzorg ook workshops over een gezonde leefstijl.

#gezondnaar115 #lekkerlevenmetlisette #gezondleven #overgewicht #gamen #slapen #beterslapen #bewegen #samenmeerbewegen #gezondeleefstijl #soest #dendolder #baarn #amersfoort #leefstijlcoach #kinderleefstijlcoach
...

Genieten van de zon met een smurfkleurige banaan-bosbes-frambozen-bramen-soja-kiwi shake met vanillearoma 😎

Fijn weekend allemaal! ☀️

#shake #fruitsmoothie #smoothie #smoothierecipes #lente #mooiweer #eindelijkzon☀️
...

Een bos vol bloesem ❤️

#gezondnaar115 #lekkerlevenmetlisette #genieten #lente #ophees #soest #bos #natuurinnederland #natuurfoto #bosbaden #mindfulness
...

Langdurige uitval door stressgerelateerde klachten was afgelopen jaar maar liefst 13% hoger dan voor de coronapandemie, zo blijkt uit cijfers van ArboNed en HumanCapitalCare. In 2021 hadden bijna 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten.

Daarom vandaag 5 praktische tips voor wie overeind wil blijven in de voortrazende trein op het werk 😁.

1. Herken stresssignalen
Stap een is stress-signalen bij jezelf herkennen. Als je je constant rusteloos, geïrriteerd of zenuwachtig voelt, rondloopt met negatieve gedachten, je moeilijk kunt concentreren of geen nut meer ziet in het werk dat je doet, dan weet je dat er iets niet in de haak is. Trek niet pas aan de bel als je over het randje bent gegaan. De weg van herstel kan dan lang zijn. Beter is het om meteen momenten van ontspanning in te bouwen.

2. Ontspanning op maat
Kies voor ontspanning die bij jou past, en leg niet teveel druk op jezelf. Bij de een werken beweegoefeningen achter het bureau, bij de ander een kleine meditatie, een derde zet zijn wekker voor een wandeling of lunch buiten de deur.’

3. Haal adem
Ons lichaam is er niet voor gemaakt om altijd maar op scherp te staan. Als we altijd maar aan staan, raakt van alles ontregeld, bijvoorbeeld onze hormoonhuishouding. Dat heeft invloed op het functioneren van onze hersenen en de spanning onze spieren, maar bijvoorbeeld ook op onze afweer tegen ziektes. Haal dus eens bewust adem, diep in en bewust langer uit. Hiermee zet je je parasympathische zenuwstelsel aan en dat zorgt voor ontspanning.

4. Delegeer
Leer delegeren. En laat je daarbij vooral niet weerhouden door wat collega’s of je baas hiervan vinden. Je bent zelf verantwoordelijk voor je gezondheid en als jij adempauzes moet inlasten of hulp van andere nodig hebt om fysiek ok te blijven, hebben zij daar uiteindelijk ook profijt van.

5. Slaap!
Piekeren, angsten en depressiviteit liggen op de loer bij te weinig ontspanning overdag en vooral ook te weinig slaap. Het is cruciaal om goed te slapen, minimaal 7 tot 9 uur per nacht. Pak je die rust, dan ben je automatisch minder vatbaar voor spanning overdag.

#gezondleven stressophetwerk #gezondnaar115 #lekkerlevenmetlisette
@sunnyroadnl
...

Gezocht:
Gezin dat wil werken aan een gezonde leefstijl

Heeft je kind overgewicht? Slaapt het te weinig of zit het teveel te gamen? Of wil je met het hele gezin gezonder gaan eten en meer bewegen?

Dan ben ik op zoek naar jullie!

Voor mijn specialisatie tot Kinderleefstijlcoach mag ik een klein half jaar een gezin begeleiden naar een gezonde leefstijl.

De coaching is gratis. Wel vind ik het fijn als jullie me zo nu en dan van feedback kunnen voorzien.

Wonen jullie in Soest, Baarn, Den Dolder of Amersfoort? En kunnen jullie eens in de paar weken naar mij toe komen voor een gesprek? Stuur mij dan een kort bericht over jullie gezin en waarom jullie graag door mij gecoacht willen worden.

Ik heb ruimte voor 1 gezin. Bij meerdere aanmeldingen komt er een selectieronde. De kennismaking is in de eerste week van mei.

Belangstelling? Stuur een berichtje naar info@lisettedejong.nl

Delen van dit bericht = fijn!

#gezondheid
#leefstijl
#leefstijlcoach
#kinderleefstijlcoach
#soest
#amersfoort
#dendolder
#baarn
#lekkerlevenmetlisette
#gezondnaar115
#gezondleven
...

Benieuwd hoe ze bij korenmolen De Windhond tarwe omtoveren in meel? Meld je dan snel aan voor de excursie op dinsdag 18 april, georganiseerd door SoestNetwerkt en de molenaar. Met als toetje een borrel in het stijlvol herbouwde café d’oude Enghe! 😎

Meer info en aanmelden via link in de bio.

@hansdeleur @lisette3067 @haroldvanbourgondien @renemoraal @peterbeijer @basdehaas @nieuwepixels #dewindhondsoest #soestnetwerkt #soest #ondernemeninsoest #deoudeenghe
...

Vandaag is het Nationale Poepdag. Een goede dag om eens achterom te kijken als je een grote boodschap hebt achtergelaten in het toilet. Volgens de Maag Lever Darm Stichting zouden we dat veel vaker mogen doen.

Volgens de Bristol Stool Chart zijn er zeven types poep. De meeste mensen zitten in categorie 3 of 4. Die zijn het beste. Maar zit je altijd in categorie 2 of 5, dan is het ook ok.

Verandert je poep ineens van kleur of consistentie, let dan extra goed op. Eet extra vezels en als dat niet helpt, ga naar de huisarts. Dat is sowieso verstandig als er bloed bij je ontlasting zit.

#poep #ontlasting #nationalepoepdag #nationalepoepdag2023 #gezondnaar115 #gezondleven #lekkerlevenmetlisette #lekkerleven #bristolstoolchart #maagleverdarmstichting #heidiklijsen #ericclaassen
...

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins
Fout: acces token is niet geldig of is verlopen. Feed zal niet updaten.