Altijd al eens op het podium willen staan? Houd je van improviseren? Of heb je zin in een portie lachen, gieren en brullen? Kom dan op maandag 20 februari 2023 naar Artishock voor een avond vol theatersport, met als thema: taboes doorbreken op de werkvloer. Behalve goed getrainde lachspieren neem je waardevolle inzichten mee naar huis over jezelf als ondernemer en als persoon. De avond wordt verzorgd door SoestNetwerkt-vrienden René Moraal en Natasja van Voorst en andere leden van theatersportgroep Retourtje Vooruit.
Theatersport
Theatersport is een vorm van improvisatie waarbij twee teams -doorgaans een thuis- en uitspelend team – elkaar uitdagen via games. Een game is een klein stukje theater dat volledig geïmproviseerd wordt. Er zijn wel 100 verschillende games. Suggesties voor bijvoorbeeld de personages, hun relatie tot elkaar en de situatie, komen van het publiek.
Retourtje Vooruit
Theatersportgroep Retourtje Vooruit is tien jaar geleden opgericht door SoestNetwerkt-vrienden Natasja en René. De groep, met twaalf enthousiaste leden, verzorgt regelmatig improvisatieavonden en optredens. En voor de liefhebbers: er is nog plek om je aan te sluiten! Bekijk hier hun Facebook pagina.
Gratis
Deelname is gratis voor vrienden van SoestNetwerkt. Niet-leden en introducés zijn welkom voor 15 euro per persoon.
Datum, locatie en tijd
Maandag 20 februari 2023
Artishock, Steenhoffstraat 46A in Soest
Aanvang evenement: start 19.30 uur, inloop vanaf 19:00 uur.
Aanmelden via link in de bio.
#soest #ondernemeninsoest #retourtjevooruit #theatersport #artishock @hansleur @renemoraal @haroldvanbourgondien @natasjavanvoorst @lisettedejong3067 @nieuwepixels @basdehaas
Rijden tussen 100 en 140 km/uur zonder snelheidsmeter, op een onbekende weg. Zo omschrijft Bas van Goor, voormalig topvollleyballer en diabetespatiënt, het leven van mensen met diabetes. Hij vertelde er vandaag over in de les aan toekomstige leefstijlcoaches in groep alc-26 bij de Academievoor Leefstijl en Gezondheid. @avlegleefstijlcoach. @basvandegoorfoundation #basvandegoor #leefstijlcoach #diabetes #levenmetdiabetes
In de supermarkt zijn steeds meer ‘lekkere’ producten met groenten te vinden, zoals crackers en chips. Zo kom je een stuk makkelijker aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 250 gram, zou je denken. Of toch niet? Ik zocht het uit voor Plus Magazine.
#groenten #groenteproducten
#eetmeergroenten #gezondleven #gezondeten #gezondgenieten #lekkereten #lekkerlevenmetlisette @plusmagazinenl @heleencroonen @gezondnaar115
Brrr, wat is het nat en koud buiten. Het lijkt wel herfst! Weer om onder een dekentje te gaan zitten op de bank, met een kop warme thee erbij.
Thee drinken is nog goed voor je ook. Want zowel groene als zwarte thee bevat antioxidanten die de bloedvaten soepel helpen houden. En het is, zonder suiker en melk, een calorievrij alternatief voor frisdrank en vruchtensap. En ook voor alcholische versnaperingen trouwens.
Daarom vandaag een recept voor een kruidige, verwarmende chai, uit de keuken van Eric Claassen, co-auteur van ons boek Gezond naar 115.
Ik wens je een fijne en warme avond!
Chai
Ingrediënten:
* 1 tl elk van: szechuanpeper (of piment), kruidnagel, nootmuskaat, gember en kardemom
* 1 el kaneel
* een pot sterke zwarte of rooibosthee
* eventueel een schepje honing
Bereidingswijze:
1. Maal de kruiden in een elektrische koffiemolen (op de pulsestand, want anders verbrand je de kruiden)
2. Voeg het chaimengsel naar smaak toe aan een pot thee
3. Voeg eventueel een schep honing toe
Kun je geen genoeg krijgen van zelfgemaakte chai? Maak dan een kant-en-klare siroop van zeer sterke thee met de kruiden en honing er al in. Bewaar de siroop in de koelkast. Verwarm voor gebruik 1/3 beker siroop en voeg 2/3 beker opgeschuimde soja-, amandel-, kokos- of koemelk toe. Strooi er een beetje kaneel en nootmuskaat over om het af te maken.
#gezondnaar115 #langengelukkigleven #wereldtips #leefstijl #betereleefstijl #eetbeter #gezondgenieten #gezonderlevenzondermoeite #chai #thee #heidiklijsen #lisettedejong #ericclaassen #dryjanuary #ikpas
Het vergt wat doorzettingsvermogen, schilderijen kijken met een 11-jarige. Maar met #rafaelvandervaart als virtuele gids was het prima te doen. En als je dan achteraf hoort dat die beestjes op de muur best cool waren, en Rembrandt toch wel goed kan schilderen, dan heb ik mijn doel als moeder bereikt. In elk kunstwerk zit een verhaal verstopt, zo mooi als je dat leert lezen! 😎
#opvoeden #kunstkijken #rembrandt @rijksmuseum #lekkerlevenmetlisette #mooiedingenkijken #storytelling #langengelukkigleven #lekkerlevenmetlisette #clara #onderkruipsels
Zoveel culturen, zoveel gezelligheid in de #buurtkeuken van @stichtingbalanssoest, en wat hebben we er heerlijk gegeten met het jaarlijkse kerst-event van @soestnetwerkt !
En, niet onbelangrijk voor mij als #leefstijlcoach: het bewijst dat lekker en gezond prima samengaan. Aan vezels en vitamines geen gebrek gisteren 😉.
Lieve Jolanda en alle andere koks: veel dank voor jullie bijdrage! Ik kom binnenkort graag weer meekoken en mee-eten.
#gezondeten #gezondnaar115 #lekkerengezomd #lekkerlevenmetlisette
Brrr….. wat is het koud en donker buiten! Heb jij ook
moeite om in deze tijd van het jaar in beweging te blijven?
Met deze 5 tips blijf je de winterblues gegarandeerd de baas!
1. Zorg ervoor dat je elke dag buiten komt en genoeg daglicht krijgt. Dat geeft direct energie en je hebt het nodig voor vitamine D! Met daglicht maak je ook de gelukshormonen serotonine en dopamine aan. En ga je weer naar binnen, maak het daar dan superknus en gezellig met licht. Er bestaat ook speciale verlichting om je een extra boost geven.
2. Blijf gezond eten. Want hoe gezonder je eet, hoe fitter je deze periode doorkomt.
3. Beweeg! Het voelt niet aanlokkelijk als het buiten giet of sneeuwt maar eenmaal gedaan heb je kracht voor 10! Doe regelmatig heerlijk een (online) workout of maak een prachtige winterwandeling.
4. Contact is in deze tijden extra belangrijk. Zoek mensen (digitaal) op want een fijn gesprek verhoogt je geluksgevoel.
5. Geen stress als iets niet lukt. Probeer te ontspannen en voldoende te slapen. Morgen is er weer een dag!
#winterblues #gezondnaar115 #kleinestappengrotesprongen #lekkerlevenmetlisette #naarbuiten #meerbewegen #gezondeten #minderstress
#heidiklijsen #ericclaassen
Een leefstijlcoach zoals jij leeft vast altijd gezond, zeggen mensen weleens tegen me. Maar ook ik heb mijn zwaktes hoor!
Gevuld speculaas bijvoorbeeld, en de ultra-knapperige kruidnoten van mijn favoriete kruidnotenbakkee. Het is elk jaar weer lastig om er vanaf te blijven. En dan is december met al zijn verleidingen - van chocolademelk met slagroom tot warme oliebollen - nog maar net begonnen!
Je kunt natuurlijk een streng dieet of een hardloopschema volgen om jezelf fit te houden. Maar het hoeft niet. Ook met kleine stappen kom je een heel eind, en dan blijft er nog genoeg ruimte over om te genieten. Ik schreef er voor Plus Magazine een artikel over: 10 tips om de feestmaand gezond door te komen.
Ik hoop dat je ervan smult 😉
#langengelukkigleven #lekkerlevenmetlisette #plusmagazinenl #decembermaand #feestmaand #zoeteverleiding #kerstdiner #sinterklaas #pepernoten #speculaas #oliebollen #tientips
Yeeeeeeaaaah, het is weer lijd voor granaatappels, ons favoriete fruit!!
Granaatappels zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar, maar tussen november en januari zijn ze toch echt het lekkerst, heb ik me door een expert laten vertellen.
Door de yoghurt, over de salade, als versgeperst sap, of in een saus met rode wijn en rozemarijn. Met granaatappel kun je alle kanten op. Deze oorspronkelijk uit het Midden-Oosten afkomstige bes zit bomvol vitamine C, en bevat maar liefst twee keer zoveel vezels als een appel. Benieuwd hoe je hem snel en zonder al teveel geknoei en gespetter kunt pellen? Bekijk onze instructievideo.
Geniet ervan!
#gezondnaar115 #gezondeleefstijl #eetbeter #wereldtips #langengelukkigleven #lekkerengezond #gezonderlevenzondermoeite #granaatappel #vitaminebom #antioxidanten #heidiklijsen #lisettedejong #ericclaassen
Het begint nu echt herfst te worden. Tijd om het bos in te gaan en te genieten van al die mooie kleuren. En… om op zoek te gaan naar tamme kastanjes! Wij zijn er zelf dol op. Je kunt er gekke poppetjes mee maken, maar ze ook lekker opeten. Bijvoorbeeld in een hartige pastei of als soep.
Tamme kastanjes bevatten net als andere noten flink wat eiwitten, vezels, vitamines en mineralen, maar zijn een stuk minder vet. Een portie van 100 gram levert 190 kcal.
Tamme kastanjes zijn de eetbare zusjes van de paardenkastanje. Je herkent de bomen die eetbare kastanjes dragen aan hun langwerpige, getande bladeren. Tamme kastanjes zitten soms wel met 3 tegelijk verpakt in een groene bolster met lange, fijne stekeltjes. Ze hebben een platte kant en een punt met een wit pluimpje. Daarin onderscheiden ze zich van de paardenkastanje. Die zit in een bolster met korte stekels, is helemaal rond en smaakt erg bitter.
Het pellen is even een gepruts, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon voorgegaard kopen, in blik of in plastic.
Wij deden het laatste en maakten in een handomdraai een romige soep.
Geniet er van, enne.. als je kastanjes gaat zoeken in het bos, houdt het dan bij een paar handen vol en bewaar de rest voor de eekhoorns en de andere beesten in het bos. Die vinden ze ook lekker! 🐿 😃
Romige kastanjesoep
Nodig voor 4 personen:
-1 kg gekookte kastanjes (sous vide, kant en klaar
-1 l groentebouillon
-1 ui, gepeld en fijngesnipperd
-1 nootmuskaatnoot geraspt
-300 ml crème fraîche
-zout en peper naar smaak
-paar takjes salie of platte peterselie
Bereiding:
1 Pureer de kastanjes in de blender of met een staafmixer.
2. Fruit de ui tot hij glazig is en voeg de bouillon toe, samen met wat verse kruiden, nootmuskaat en de gepureerde kastanjes.
3. Laat een uur sudderen.
4.Voeg de crème fraîche toe en breng aan de kook.
5. Garneer met de verse kruiden.
Lekker met een groene salade.
#gezondnaar115 #langengelukkigleven #wereldtips #gezondeleefstijl #eetbeter #boswandeling #tammekastanjes #bos #kastanje #herfst #wildplukken #soep #noten #plantaardig #vegetarisch #frankrijk #heidiklijsen #lisettedejong #ericclaassen #eekhoorns
Niets lekkerder dan je eigen zelfgemaakte pizza! Dunne bodem, verse groente en niet teveel kaas. Stuk gezonder ook dan zo’n afhaalding 😜 🍕 😎
#gezondeten #gezondnaar115 #lekkerleven #lekkerlevenmetlisette #pizzabakken #pizza #genieten #bakkenmaar #chefkok
Wat een feestje gisteren om bij SoestNetwerkt onze workshop #gezondaanhetwerk te mogen houden! Met ballonnen, spinnenwebben, quizvragen, weetjes en een gezonde dosis zelfspot hebben we het gehad over #positievegezondheid : wat betekent dat nu eigenlijk voor jou? En hoe wil en kan je die eventueel verbeteren? Na afloop ging iedereen met een concrete actie naar huis, zo zien we het graag!
Wil je met jouw bedrijf, ondernemersclub of netwerkorganisatie ook een inspirerende sessie over gezondheid? Neem contact op met mij of mijn collega Susan van @sunnyroadnl.
#gezondleven @soestnetwerkt #ondernemers #gezondleven #inspiratie #lekkerlevenmetlisette
Plantaardige vetten hebben de naam gezonder te zijn dan dierlijke vetten. Maar dat is niet altijd het geval. En plantaardige vetten zijn ook niet per definitie beter voor onze planeet. Ik interviewde Corne van Dooren, expert duurzame voedselconsumptie bij het Wereld Natuur Fonds over het onderwerp en scheef er een artikel over voor Plus Magazine.
#palmolie #kokosvet #letopvet #gezondevetten #duurzaamengezond #wereldnatuurfonds @cornevandooren #lisettedejong @plusmagazinenl #gezondnaar115
Lisette de Jong,
voedingsdocent, leefstijlcoach en auteur
Het was dit weekend Halloween en dat hebben we geweten! Tijdens ons etentje in gesprek met een kasteelheer van drie eeuwen oud en zijn spookvrienden, en in het bos op de vlucht voor een meute weerwolven.
Vandaag gaan we bijkomen van de horror en bakken we pannenkoeken van de grote pompoen die we nog hebben liggen 🎃
Nodig voor 6-8 pannenkoeken:
1 kg g pompoenpulp
snuf zout
4 eieren
200 g volkoren tarwebloem
200 g zelfrijzend bakmeel
400 ml (soja)melk
2 el kaneel
2-4 handjes rozijnen
2-3 el plantaardige olie
1. Snijd het pulp in stukjes en kook in ongeveer 10 minuten gaar
2. Pureer met een staafmixer
3. Voeg de eieren, bloem, melk, bakpoeder en rozijnen toe
4. Mix tot een glad beslag
5. Verwarm de olie in een koekenpan en schep een eetlepel beslag in de pan.
6. Bak 3-4 minuten aan beide zijden tot het pannenkoekje goudbruin is.
Lekker als ontbijt, lunch of avondeten met een frisse groene salade erbij.
Eet smakelijk en we wensen je een 👻 vrije zondag!
#gezondnaar115 #langengelukkigleven #eetbeter #gezondeleefstijl #pompoen #pannenkoeken #pompoenpannenkoeken #bakken #vegetarisch #veganistisch #vandaagvegetarisch #halloween #herfst #vezels #meervezels #meergroenten #gezondedarmen #gezondehuid #betacaroteen #soep #lisettedejong #heidiklijsen #ericclaassen #bekirdonmez #unsplash
Met hartelijke groet,
Lisette de Jong,
voedingsdocent, leefstijlcoach en auteur
info@lisettedejong.nl
+31-6-14 55 79 45
Skype: lisettedejong
Instagram:
@lisettedejong3067
@gezondnaar115
www.lisettedejong.nl
www.lekkerlevenmetlisette.nl
Kabbelende golven, zacht licht, cadeautje!
#katwijkaanzee #zonsondergang #gezondnaar115 #lekkerlevenmetlisette
Als het buiten herfst wordt, krijgen wij hier thuis altijd een onbedwingbare trek in zuurkool en andere ingemaakte groente. Dat is eigenlijk best goed, al zeg ik het zelf. Want gefermenteerde producten eten draagt bij aan een evenwichtige samenstelling van de bacteriepopulatie, de microbiota, in je darm. Dat komt de opname van voedingsstoffen uit je eten en je weerstand ten goede - heel fijn nu het buiten kouder wordt en we de verwarming voorlopig weigeren hoger te zetten;)
Vandaag een van onze favoriete recepten vol met goede melkzuurbacteriën: Koreaanse kimchi, afkomstig uit de keuken van co-auteur, immunoloog en thuiskok Eric Claassen.
De groente blijft 3-6 maanden goed, maar is voor die tijd allang op. Wedden? 😉
Kimchi (15-20 porties)
Ingrediënten
Voor de groente:
- 2 Chinese kolen
- 1 rettich of een bosje radijs
- 1 bosje bosuitjes
- 1 of 2 winterwortelen
- 3 el zout
Voor de kruidenpasta:
-5-10 teentjes knoflook
-100-150g verse gember
-1-4 verse rode pepers
-3-4 el vissaus.
-blender of food processor
-1 glazen pot
Bereidingswijze:
1. Snijd de kool in de lengte half door en dan nogmaals zodat je 4 kwarten hebt. Snijd in plakken, 4-5 cm dik.
2. Snijd de rest in plakjes van 3 mm dik.
3. Doe alles in een kom met 3 el zout en verdeel het zout met de hand over de groente
4. Verdeel het zoute water dat eruit komt elke 15 minuten in totaal 5-7 keer met de hand over de kool en masseer zachtjes in
5. Maak tijdens het zouten de pasta voor het kruiden. Meng alle ingrediënten en maak er in de blender een smeuïg geheel van
6. Meng de kruidenpasta met de gezouten groente en breng het geheel over in 1-2 glazen potten
7. Druk de inhoud met de hand zachtjes aan, zodat de groenten onder water staan. Laat aan de bovenkant ongeveer 4cm over. De belletjes die ontstaan tijdens de fermentatie duwen anders het vocht uit de pot.
8. Doe het deksel erop, maar sluit de pot niet hermetisch af, zodat de gassen die ontstaan kunnen ontsnappen.
9. Proef na 2-7 dagen bij kamertemperatuur. Zuur genoeg? Zet de pot in de koelkast.
#gezondnaar115 #gezondleven #lekkerleven #lekkerlevenmetlisette #heidiklijsen #ericclaassen #lisettedejong #probiotica #gefermenteerdevoeding #kimchi