voor groot en klein

Recepten en gezondheidstips

Eet minstens een keer per week witlof, is ons motto. Genoeg reden om ‘m uit te roepen tot groente van de maand!

Witlof heeft een licht bittere smaak en zit net als knoflook, uien, prei en asperges tjokvol met prebiotische ‘supervezels’. Dat zijn vezels waar de ‘goede’ bacteriën in je darm heel blij van worden. Ze breken de vezels in witlof af tot vetzuren en andere stoffen die goed zijn voor je darmwand, je immuunsysteem en misschien zelf je hersenen. Fermenteren heet dat.

Witlof bevat ook niet-fermenteerbare vezels. Die nemen water op en zorgen voor een regelmatige en soepele ontlasting.

Wat extra vezels kunnen de meesten van ons uitstekend gebruiken. Vrouwen hebben ongeveer 30g per dag nodig, mannen 409, aldus de Gezondheidsraad. Maar slechts 1 op de 10 komt aan deze hoeveelheid.

Minstens een keer per week witlof eten dus!

En nee, dat is helemaal niet saai, want je kunt er allerlei kanten mee op. Maak er een salade van met fruit, (vegan) kaas en noten, of met kerstomaatjes, linzen en rucola. Eet hem als borrelhapje met een lekkere dip. Gooi hem in de wok of maak er een lekkere ovenschotel van.

Kijk op onze website voor ons favoriete recept!

Hoe eet jij witlof het liefst?

#langengelukkigleven #gezondleven #gezondgenieten #lekkerleven #gezondetips #leefstijl #gezondeleefstijl #leefstijltips #leefstijlcoach #kinderleefstijlcoach #gezondeten #gezondopvoeden #sunnyroadnl #gezondnaar115 #groenten #meergroenten #eetmeergroenten #witlof #eetmeerwitlof #wintergroenten #groentevandemaand #darmen #gezondedarmen #darmmicrobiota #vezels #prebiotica #supervezels #stoelgang
@sunnyroadnl @gezondnaar115 @lekkerlevenmetlisette
...

Wil je werken aan een fitte versie van jezelf, maar vind je het lastig om in beweging te komen?

Speciaal voor jou lanceren personal trainer @martijnkraan, slaapcoach @sigridruigrok en ikzelf als leefstijlcoach begin volgend jaar een 12-weken durend leefstijlprogramma. Met trainingen, workshops en volop gelegenheid om vragen te stellen, allemaal tegenover paleis Soestdijk

Woon je in Soest of omgeving en kom je vanaf 13 januari 2024 graag samen met ons in beweging?

Meer info vind jr via de link in de bio. Je kunt je ool meteen aanmelden, met een email naar martijn@partnersinhealth.nl

#leefstijlprogramma #soest #boostyourbody #bewegen #meerbewegen #gezondleven #leefstijl #gezondeleefstijl #fitworden #lekkerinjevel #kominbeweging #gezondnaar115 @lekkerlevenmetlisette @slaapinzicht
...

Boost your body!

Zo heet het 12-weken durende leefstijlprogramma dat personal trainer Martijn Kraan, slaapcoach Sigrid Ruigrok en ik als leefstijlcoach begin volgend jaar lanceren. Voor iedereen die graag wil werken aan een fitte versie van zichzelf, maar het lastig vindt om in beweging te komen.

We vertellen er over in de Soester Courant van deze week.

Meer weten? Zie artikel en link in de bio.

Dank aan redacteur @koenlorijn voor het mooie interview en de blije foto 😃

#soest #boostyourbody #gezondleven #lekkerleven #leefstijlprogramma #fitworden #meerbewegen #gezondeten #lekkerslapen #beterslapen #stressmanagement #lekkerlevenmetlisette @partners_in_health @slaapinzicht
@renegerritsen #soestercourant
...

Bonen zijn gezond, eiwitrijk, goed voor de biodiversiteit en voor de stikstofbinding in de bonen. Dat weten we al sinds de jaren tachtig. Toch produceren en eten we ze in Nederland de laatste jaren eerder minder dan meer. En dat terwijl ze er bij uitstek voor kunnen zorgen dat we meer plantaardig en minder dierlijk gaan eten – een ambitie vastgelegd in de Nationale Eiwitstrategie van het ministerie van LNV.

Vanuit die gedachte organiseren Pakhuis de Zwijger en Flevocampus een programma met de (Nederlandse) boon in de hoofdrol.

Dinsdag 14 november is de eerste bijeenkomst, met WUR-onderzoeker @Ruudtimmer, teler @AndreJurriusvan Ekoboerderij de Lingehof, culinair expert @PepijnSchmeink, culinair journalist @JoëlBroekaert, #EATLancet kenner @AmandaWood en mijzelf (voedingswetenschapper) als spreker.

Met @SaradeBoer en @JannoLanjouw.

Kom je ook?

Susan Gerritsen-Overakker @guusnelissen @pakhuisdezwijger @lekkerlupine @flevocampus @beandeal
#bonenrevolutie #beandeal #eiwittransitie #istock#marinaauramchuk
...

Een nepspin of een namaakvlieg in je vaders bed leggen, jezelf verkleden als spook en een griezelfilm kijken. Er worden hier weer volop plannen gesmeed voor Halloween.

We hebben ook alvast een voorraadje pompoenen in huis gehaald om uit te hollen, te versieren en…. de binnenkant op te eten.

Het vezel- en vitaminerijke (bètacaroteen!) pulp is een prima basis voor een stevige maaltijdsoep. Gebakken ui, knoflook, kruiden en kokosmelk of bouillon erbij, en voilà.

Nog leuker is het om de pulp te verwerken tot een stapel griezelig lekkere pompoenpannenkoeken!

Nodig voor 6-8 pannenkoeken:
1 kg g pompoenpulp
snuf zout
4 eieren
200 g volkoren tarwebloem
200 g zelfrijzend bakmeel
400 ml (soja)melk
2 el kaneel
2-4 handjes rozijnen
2-3 el plantaardige olie

1. Snijd het pulp in stukjes en kook in ongeveer 10 min gaar
2. Pureer met een staafmixer
3. Voeg de eieren, bloem, melk, bakpoeder en rozijnen toe
4. Mix tot een glad beslag
5. Verwarm de olie in een koekenpan en schep een eetlepel beslag in de pan.
6. Bak 3-4 min aan beide zijden tot het pannenkoekje goudbruin is.

Lekker als ontbijt, lunch of avondeten met een frisse groene salade erbij.

Eet smakelijk enne.. we zijn benieuwd naar jullie plannenvoor vanavond 🎃

#gezondnaar115 #langengelukkigleven #eetbeter #gezondeleefstijl #pompoen #pannenkoeken #pompoenpannenkoeken #bakken #antillen #vegetarisch #veganistisch #vandaagvegetarisch #halloween #herfst #vezels #meervezels #meergroenten #gezondedarmen #gezondehuid #betacaroteen #soep #pannenkoeken #lekkerlevenmetlisette #sunnyroadnl @sunnyroadnl
...

Weg met die ipad! Zit je nu alweer op je telefoon?! Het zijn woorden die bij ons thuis vaak klinken, zeker nu de dagen korter, kouder en natter worden. De schermtijd van je kind binnen de perken houden, het is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Games en social media, op zich is er niets mis mee. Je kind leert er immers veel van. Hoe het informatie kan opzoeken op internet bijvoorbeeld, en hoe je communiceert in een groep-chat. En gamen daagt uit tot creatief denken en samenwerken.

Maar wanneer is het teveel?

Een vuistregel is:
- Jonger dan 2 jaar: max 5 minuten per dag samen met een ouder
- 2 tot 4 jaar: max 30 minuten per dag, 5 tot 10 minuten per keer;
- 4 tot 6 jaar: max 1 uur per dag, 10 tot 15 minuten per keer;
- 6-8 jaar: max 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer;
- 8 tot 10 jaar: max 1,5 uur per dag;
- 10 tot 12 jaar: max 2 uur per dag;
- vanaf 12 jaar: max 3 uur per dag.

De 20-20-2 regel van oogartsen:
Kijk maximaal 20 minuten achter elkaar naar het scherm, vervolgens minimaal 20 seconden in de verte, en 2 uur per dag naar buiten. Rek en strek tijdens je oogpauze even voor de rest van je lijf.

Gaan de schoolprestaties achteruit, of voelt je kind zich vaak eenzaam en somber? Is het vaak lastig om te stoppen met gamen? Dan kan dit wijzen op een gameverslaving. Op gameninfo.nl vind je een zelftest.

Zit je kind meer op een schermpje dan goed is? Dan hebben we voor jou 5 tips:

1. Bespreek met je kind de voor- en nadelen van schermtijd.
2. Toon belangstelling voor waar hij op het scherm mee bezig is
3. Maak duidelijke afspraken over het maximale aantal uren schermtijd per dag. En geef zelf het goede voorbeeld.
4. Zorg ervoor dat je kind elke dag minstens een uur beweegt.
5. Plan elke week een of meerdere schermvrije dagen in en ga samen iets leuks doen. Geocatchen bijvoorbeeld, samen naar het zwembad of een spelletje jachtseizoen. Of, voor wie durft: plan een schermvrije schoolvakantie!

#langengelukkigleven #gezondleven #lekkerleven #gezondnaa115 #schermtijd #gamen #socialmedia #bewegen #meerbewegen #gameninfo #sunnyroadnl #lekkerlevenmetlisette

@sunnyroadnl @lekkerlevenmetlisette
...

Weg met die ipad! Zit je nu alweer op je telefoon?! Het zijn woorden die bij ons thuis vaak klinken, zeker nu de dagen korter, kouder en natter worden. De schermtijd van je kind binnen de perken houden, het is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Games en social media, op zich is er niets mis mee. Je kind leert er immers veel van. Hoe het informatie kan opzoeken op internet bijvoorbeeld, en hoe je communiceert in een groep-chat. En gamen daagt uit tot creatief denken en samenwerken.

Maar wanneer is het teveel?

Een vuistregel is:
- Jonger dan 2 jaar: max 5 minuten per dag samen met een ouder
- 2 tot 4 jaar: max 30 minuten per dag, 5 tot 10 minuten per keer;
- 4 tot 6 jaar: max 1 uur per dag, 10 tot 15 minuten per keer;
- 6-8 jaar: max 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer;
- 8 tot 10 jaar: max 1,5 uur per dag;
- 10 tot 12 jaar: max 2 uur per dag;
- vanaf 12 jaar: max 3 uur per dag.

De 20-20-2 regel van oogartsen:
Kijk maximaal 20 minuten achter elkaar naar het scherm, vervolgens minimaal 20 seconden in de verte, en 2 uur per dag naar buiten. Rek en strek tijdens je oogpauze even voor de rest van je lijf.

Gaan de schoolprestaties achteruit, of voelt je kind zich vaak eenzaam en somber? Is het lastig om te stoppen met gamen? Dan kan dit wijzen op een gameverslaving. Op bijvoorbeeld gameninfo.nl vind je een zelftest.

5 tips
Zit je kind meer op een schermpje dan goed is? Dan hebben we voor jou 5 tips:

1. Bespreek met je kind de voor- en nadelen van schermtijd.
2. Toon belangstelling voor waar hij op het scherm mee bezig is
3. Maak duidelijke afspraken over het maximale aantal uren schermtijd per dag. En geef zelf het goede voorbeeld.
4. Zorg ervoor dat je kind elke dag minstens een uur beweegt.
5. Plan elke week een of meerdere schermvrije dagen in en ga samen iets leuks doen. Geocatchen bijvoorbeeld, samen naar het zwembad of een spelletje jachtseizoen. Of, voor wie durft: plan een schermvrije schoolvakantie!

#langengelukkigleven #gezondleven #lekkerleven #gezondnaa115 #schermtijd #gamen #socialmedia #bewegen #meerbewegen #sunnyroadnl #lekkerlevenmetlisette
#gameninfo
@sunnyroadnl @lekkerlevenmetlisette
...

Wat je in je mond stopt is maar het halve verhaal bij gezond eten. HOE je eet, is net zo belangrijk. Wat je eet, is bedoeld als brand- of bouwstof. Het beïnvloedt de werking van de cellen in je lichaam. Hoe je eet, kan wat je eet laten werken vóor jou of juist tegen jou.

Snel even tussen het werk en sporten wat avondeten naar binnen werken, een broodje eten met de krant in je hand, een hap-slik-weg snack tijdens de treinreis: we doen het allemaal wel eens. Maar daarmee geven we onze zintuigen onvoldoende kans, kauwen we te weinig en nemen we voedingsstoffen minder goed op. Bovendien merk je het niet goed als je vol zit.

Hoe dan wel:

1. Kies voor slow food. Vers en bewust bereid voedsel langzaam tot je nemen. Goed kauwen en je speeksel het werk laten doen is essentieel voor een goede vertering. Je lichaam krijgt dan ook de tijd om het signaal naar je hersenen te sturen dat je genoeg gegeten hebt. Dat helpt overeten voorkomen.
2. Ga tijdens het eten GEEN moeilijke problemen oplossen, tv kijken, appen of erger nog, ruzie maken. Het maakt dat je lichaam verstijft en afgeleid raakt.
3. Kwaliteit boven kwantiteit. Teveel eten geeft het lichaam teveel informatie om te verwerken. Kies voor zo min mogelijk bewerkt en voor fijn gezelschap aan tafel. Of een ontspannen muziekje op de achtergrond.

Je hoeft echt niet uren in de keuken te staan om maaltijden te bereiden. Maar met iets meer rust en bewust kauwen en positiviteit om je heen kan je jouw voeding al veel meer vóor jou laten werken.

Cold turkey starten met bewust eten? Eet eens in het donker. Ervaar zelf wat dit doet met jouw zintuigen, smaakbeleving en vertering.

#bewusteten #gezondeten #gezondleven #langengelukkigleven #gezondnaar115 #sunnyroadnl #lekkerlevenmetlisette #smaakbeleving #zintuigen #lekkereten #genieten #slowfood
@sunnyroadnl @lekkerlevenmetlisette @gezondnaar115
...

Fermenteren kun je leren!

Het was koud, nat en het regende. En in de kelderkast lag een flinke hoeveelheid groenten die op moest: witte kool, radijs en bietjes.

Goede reden om een keer te experimenteren met… fermenteren.

Zoals je ziet, heb ik me flink uitgeleefd met van links naar rechts: kombucha (een tintelfris gefermenteerd drankje op basis van thee), gefermenteerde bietjes, zuurkool en gefermenteerde radijsjes met rode peper. 1-2 weken wachten en dan weet ik of het gelukt is! 😜

Fermenteren, een proces waarbij je voedsel in feite gecontroleerd laat rotten, maakt producten langer houdbaar en rijker van smaak. Ze worden er vaak ook gezonder van. Denk maar eens aan de vitamine C in zuurkool (gemaakt door de melkzuurbacteriën die erin zitten), en aan de grote hoeveelheden levende melkzuurbacteriën in sommige soorten kefir. Die bacteriën dragen bij aan een evenwichtige samenstelling van de microbiota in je darm. Hoe meer goede micro-organismen je daar hebt, hoe minder plek er is voor ziekteverwekkers. En hoe meer stofjes er gemaakt worden die goed zijn voor je darmen, je afweer en ja, zelfs je hersenen.

Fermenteren gebeurt meestal met melkzuurbacteriën, maar kan ook met schimmels, gisten en azijnzuurbacteriën. Deze micro-organismen creëren een eigen leefomgeving waarin andere soorten niet of nauwelijks kunnen overleven. Ze maken hierbij bijvoorbeeld melkzuur, azijnzuur of boterzuur aan.

Ook fermenteren?

Sla het boek Verrot lekker van Christian Weij er eens op na, dat staat vol lekkere en spannende recepten. Of koop een starterskit voor het zelf maken van kombucha.

Veel fermentatie fun gewenst 🥳!

#gezondnaar115 #gezondleven #lekkerleven #gezondedarmen #darmgezondheid #lekkereten #gezondeten #gezondeleefstijl #fermenteren #verrotlekker #kombucha #zuurkool #lekkerlanghoudbaar #christianweij #lekkerlevenmetlisette #sunnyroadnl
...

De rettich - daikon in het Japans, is een grote witte radijs die wel wat lijkt op een winterpeen. Al had het exemplaar dat wij dit weekend meekregen in ons groentepakket meer weg van een honkbalknuppel 😉

De knapperige, sappige raap – verkrijgbaar bij de betere groenteboer, of de Turkse en Aziatische winkel - heeft een licht pittige smaak. Hij bevat weinig calorieën maar levert wel vitamine C en vezels. Je kunt hem rauw eten in salades of hem koken. Schillen is niet nodig, maar wel wel eerst goed de klei eraf voordat je hem in je mond stopt.

In Japan zijn ze dol op daikon en vind je ze in allerlei gerechten terug. Daarom vandaag iets lekkers uit de Japanse keuken, geïnspireerd op een recept wat we tegenkwamen op de website ervaarjapan.nl: daikon oroshi, geraspte daikon voor bij een (vego)burger, stukje zalm of een ander gerecht van de grill, of uit de airfryer of frituurpan. Japanse teppanyaki of frietjes bijvoorbeeld.

Nodig:
* Japanse rijstazijn
* Japanse sojasaus
* 1 verse rettich
* citroensap
* chilipoeder

Bereidingswijze:
1. Verwijder het puntje van de rettich en snij een stuk af van ongeveer 10 centimeter.
2. Schil het afgesneden stuk met een dunschiller of een aardappelschilmesje.
3. Rasp de rettich met de keukenrasp en vang het raspsel op in een bakje. 4. Zet de daikon oroshi in een kommetje op tafel. Knijp er wat van de citroen over uit, bestrooi met chilipoeder en voeg een scheutje sojasaus of rijstazijn toe.
5. Schep over je gerecht heen, leg er een mooi groen blaadje op (tuinkers bijvoorbeeld) en klaar is Kees.

Itadakimasu, eet smakelijk!

#langengelukkigleven #gezondleven #gezondgenieten #lekkerleven #gezondetips #leefstijl #gezondeleefstijl #leefstijltips #leefstijlcoach #kinderleefstijlcoach #gezondeten #gezondopvoeden #sunnyroadnl #gezondnaar115 #groenten #meergroenten #eetmeergroenten #rettich #daikon #japansekeuken #daikonoroshi #ervaarjapan #aziatischewinkel #arifryer #turksewinkel #zomergroenten #herfstgroenten #groentevandemaand #miuradaikon
@sunnyroadnl @gezondnaar115
...

Veerkracht. Dat is het thema van de Nationale Vitaliteitsweek 2023. Ze hadden wat ons betreft geen beter onderwerp kunnen kiezen!

Want veerkracht, je vermogen om te herstellen van stress en tegenslag, heeft alles te maken met een gezonde leefstijl. En daarin kun je al met kleine stappen grote sprongen maken. Zowel thuis als op het werk.

Gezonde keuze
Als werkgever kun je veel doen om je medewerkers gezonde keuzes te laten maken. Zorg bijvoorbeeld voor een schaal met vers fruit op elke afdeling, en voor snackgroente tijdens vergaderingen of bedrijfsborrels. Gezonde gerechten tegen betaalbare prijzen op de kaart in de kantine is ook een goede zet. Denk aan een saladebar, een breed assortiment volkoren producten en plantaardig broodbeleg en karaffen met drinkwater.

Naast voeding zijn ook bewegen en een goede balans tussen inspanning en ontspanning belangrijk. Stimuleer dat medewerkers een lunchwandeling maken, maak het trappenhuis aantrekkelijker dan de lift, en zorg er voor dat collega’s zich bij elkaar op hun gemak voelen.

Leefstijlprogramma op maat
Als leefstijlcoaches begeleiden wij grote en kleine organisaties bij het opstellen van leefstijlprogramma’s op maat. We werken hierbij samen met fysiotherapeuten en personal trainers in ons netwerk.

Je kunt bij ons terecht voor:

1. een vitaliteitsscan
2. het opzetten van een vitaliteitsplan, met aandacht voor de lange termijn
3. interactieve leefstijlworkshops: van plantaardig eten tot voeding bij ploegendienst, beter slapen en ademtraining.
4. een-op-1-een leefstijkcoaching aan medewerkers. We betrekken hierbij ook partner en gezin. Want je leefstijl veranderen wordt een stuk makkelijker als het thuisfront meedoet!

#gezondleven #langengelukkigleven #lekkerleven #lekkerlevenmetlisette #werkendnederland #vitaliteit #vitalemedewerkers #nationalevitaliteitsweek #nationalevitaliteitsweek2023 #vitaliteitopdewerkvloer #lekkerwerken #leefstijl #gezondeleefstijl

@lekkerlevenmetlisette @sunnyroadnl @gezondnaar115
@lijfenvisie @partners_in_health
@ocmn_netwerkconferenties
...

Van je botten en je spieren tot je darmen en je brein. Je hele lichaam wordt beter van een portie sport en beweging. En je krijgt er energie, en een blij en voldaan gevoel van, zo horen we altijd van coachees.

Toch voldeed in 2021 minder de helft van alle Nederlanders van 4 jaar ouder aan de beweegrichtlijnen. Hoe ouder we zijn, hoe minder we bewegen. En we zijn ook nog eens Europees kampioen zitten, met gemiddeld 8,5 uur per dag.

Tijd voor verandering! En zeker deze week. Het is namelijk de Nationale Sportweek van NOC*NSF. Tot en met24 september kan je in veel verschillende gemeenten diverse sportactiviteiten uitproberen.

Maar hoe weet je welke sport geschikt is voor jou?

Is bewegen voor jou een manier om te ontspannen? Zie je het als een manier om fysiek en mentaal sterker te worden, of doe je het vooral voor de gezelligheid, voor je figuur of je gezondheid of omdat je dolgraag een wedstrijd wilt spelen?

Op sport.nl/sportwijzer kan je de Sportwijzer invullen om hier achter te komen. Als je weet waarop je ‘aangaat’, kan je ook sneller jouw ultieme beweegactiviteit bepalen. Als je het aantrekkelijk maakt voor jezelf wordt sporten sneller een gewoonte. Een gewoonte die je niet graag links laat liggen, omdat je het leuk vindt om te doen en ingebakken zit in jouw dag.

Voor ons zijn dat tennissen, rennen, krachttraining en yoga, daar gaan wij op aan!

Hoe zit dat bij jou? Laat het hieronder weten bij de comments!

#nationalesportweek #nationalesportweek2023 #gezondleven #lekkerleven #lekkerlevenmetlisette #bewegen #meerbewegen #gezondnaar115 #kominbeweging #beweegidentiteit #sport #kiesjesport
@sunnyroadnl @lekkerlevenmetlisette
...

Vandaag is het [trommelgeroffel…..] internationale dag van de chocolade! Onze favoriete dag van het jaar 😎😎😎. Want oioioi wat is dat een feestje voor je smaakpapillen!

Cacao was al populair in de tijd van de Maya’s; zij beschouwden het zelfs als heilig. De Azteken op hun beurt geloofden dat cacao door de goden naar de aarde was gekomen. Op een zeker moment was cacao meer waard dan goud.

Terecht, als je het ons als chocoholics vraagt 😉.

Maar….. is het wel gezond?

Chocolade is rijk aan magnesium, een mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten. Ook zit in chocolade fenylethylalanine, dat ervoor zorgt dat je hersenen endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. En vooral in rauwe chocolade met 85% of meer cacao zitten antioxidanten.

Maar er is ook een keerzijde: chocolade bevat veel calorieën, suiker en verzadigd vet. Als je er veel van eet, verhoog je hiermee je kans op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Maar 10 tot max 25 gram pure chocolade, met minstens 70% cacao, dat kan best!

Onze favoriet? 85% pure chocolade van Vivani, biologisch en met het keurmerk van Rainforest Alliance. Een garantie dat de cacao met aandacht voor mens en milieu is geproduceerd. Voelt goed en smaakt nog veel lekkerder! 😃

@sunnyroadnl @solidaridad
#genieten #lekkerleven #lekkerlevenmetlisette #gezondleven #chocoholics #chocola #snoepen #dagvandechocola
...

Alle kinderen weer naar school!

De vakantie is voorbij, de ouders zijn blij! Toch?? 😉

Tja, de stress zit er weer lekker in, op en neer naar de sportclub, muziekles, kinderfeestjes en dan toch ’s avonds iets gezonds op tafel zien te krijgen. En dan die broodtrommeltjes...

Trommel zonder rommel
Ken je deze nieuwe campagne al? Een supernaam vinden wij!

Kinderen hebben energie nodig om geconcentreerd de schooldag door te komen. Er is immers zoveel te leren, te ontdekken en te doen. Dan is het extra belangrijk om goed te lunchen.

Een trommel zonder rommel is wat ons betreft kleurrijk, voedzaam en gevarieerd, met veel groenten en fruit. Want daarvan krijgen kinderen structureel te weinig binnen. 2stuks fruit en 150-200 gram groenten op een dag, er zijn er maar weinig die dat lukt.

Voedzaam
Volkoren brood met groentespread of notenpasta en wat rauwkost erbij is alvast een goed begin. Maar wat dacht je van volkoren wraps met sla, hummus, tomaatjes en schijfjes komkommer? Of van een paar feestelijke pannenkoekjes? Lekker met pindakaas of een dun laagje appelstroop. Je kan ze makkelijk de avond van tevoren klaar maken.

Maar ook wortel-appelmuffins, courgettekoekjes of springrolls zijn een lekkere en gezonde verrassing voor in de trommel.

Simpel en snel
Voedzaam én snel kan ook met een hartige taart, couscous- of pastagerecht. Maak de avond ervoor net even wat meer dan normaal en geef de rest de volgende dag mee naar school.

We dagen jou uit deze week een van bovenstaande ideeën te proberen, de uitkomst te posten op insta en ons hierbij te taggen!

Een goed begin is het halve werk. Enige planning-skills en creativiteit zijn gewenst, maar hé, daar draai jij je hand toch niet voor om? 🤪

#allesvoordekids #gezondelunch #trommelzonderrommel #kokenmetkinderen #rauwkost #broodtrommel #leefstijlcoach @lekkerlevenmetlisette @gezondnaar115 @sunnyroadnl
...

Groente van de maand: tomaat

Suus en ik zijn dol op groenten en nodigen je uit om ze meer, vaker en in zoveel mogelijk soorten en maten te eten. Daarom zetten we elke maand een leuke en lekkere groente in het zonnetje.

Deze keer onze all time favourite: tomaat. Met een recept voor Spaanse pan con tomate erbij, om nog even in vakantiesferen te blijven!

Tomaten zijn rijk aan vitamine C, zink, calcium en ijzer. Ze bevatten ook veel van het antioxidant lycopeen – een stof die het beste opgenomen wordt als je tomaat eet die gebakken is of gekookt.

Het leuke aan tomaat vinden we dat je er zoveel kanten mee op kunt. Hij geeft extra smaak aan een soep of saus, is lekker door de salade, leuk in de lunchtrommel en bij de borrel.

Wist je dat er wereldwijd maar liefst 9.000 tomatenrassen bestaan, elk met hun eigen karakter?

Pan con tomate – een gerecht wat je op veel plekken in Spanje tegenkomt - haalt wat ons betreft het beste in de tomaat naar boven. Echt een hemels ontbijtgerecht, en zo klaar!

Dit heb je ervoor nodig:
-een stuk stevig, ambachtelijk bereid (vloer)brood – in sneetjes
-handvol (over)rijpe tomaten
-een flinke scheut olijfolie
-zout en peper naar smaak
-knoflook (optioneel)

Bereiding:
1. Rooster het brood in de oven onder de grill.
2. Snijd ondertussen de tomaten doormidden en rasp ze daarna in klein stukjes. Zo ontstaat een zache puree.
3. Breng op smaak met zout, peper en wat geperste knoflook.
4. Giet wat olijfolie op het geroosterde brood en besmear met de tomatenpuree.

Lekker he?!! 😎

#langengelukkigleven #gezondleven #gezondgenieten #lekkerleven #gezondetips #leefstijl #gezondeleefstijl #leefstijltips #leefstijlcoach #kinderleefstijlcoach #gezondeten #gezondopvoeden #sunnyroadnl #gezondnaar115 #groenten #meergroenten #eetmeergroenten #tomaat #tomatenjam #zomergroenten #groentevandemaand
@lekkerlevenmetlisette @sunnyroadnl @gezondnaar115
...

Wow, minstens twee kilo bramen hebben dit weekend we geoogst! En dankzij de warmte en de vele regen smaken ze dit jaar sappiger en zoeter dan ooit.

Een deel hebben we dan ook gewoon zo uit het handje gegeten. De rest hebben we verwerkt tot jam en feestelijke havermout-bramencrumble. Superlekker als toetje of voor bij de koffie, probeer maar eens!

Nodig voor 4 personen:

-200-300 gram bramen, goed gewassen

-1 grote appel, geschild en in kleine blokjes

-4 el havermout

-2 el amandelmeel

-2 el suiker
-2 el vloeibare bak- en braadolie
- 400 g (soja)kwark of 200 gram (soja)room

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
2. Meng het fruit en verdeel over 1 grote ovenschaal, of 4 kleine ovenschaaltjes
3. Meng in een andere kom havermout, amandelmeel, suiker en olie en kneed tot een kruimeldeeg
4. Schep op het fruit
5. Zet het geheel 30 minuten in de oven totdat de bramen zacht en het deeg bruin en knapperig zijn.
6. Serveer met (soja)kwark of met een dot opgeklopte (soja)room.

Geniet ervan!



#gezondnaar115 #langengelukkigleven #gezondgenieten #lekkerleven #lekkerlevenmetlisette #sunnyroadnl #vegan
#keukenchef #lekkerleven #gezondetips #lisettedejong #ericclaassen #gezondheid #gezondgenieten #lekkerleven #moestuin #lekkersuitdemoestuin #zomerfruit #bramen #bramentoetje #toetjes #desserts #bramencrumble #vegan #vegantoetje #vegetarisch #vitamines #antioxidanten #havermout #gezondebaksels #samenbakken
@sunnyroadnl @lekkerlevenmetlisette @gezondnaar115
...

Deze zomer vierde ik alweer mijn 17e verjaardag als zelfstandig ondernemer 🥳

Wat ben ik dankbaar voor alle fijne opdrachtgevers waar ik voor heb mogen werken, en de mooie opdrachten die ik heb gedaan. Van persberichten, artikelen en jaarverslagen tot corporate stories, wetenschappelijke content, workshops en voedingslessen: je kunt het zo gek niet bedenken of ik ben er mee bezig geweest! :).

Ook na de zomervakantie zit er weer veel leuks aan te komen:

* Voor @partnerschapovergewichtnederland Partnerschap (PON) ga ik aan de slag als tekstschrijver.
* Ik mag als voedingsdocent lesgeven aan een nieuwe groep studenten bij de Academie voor Leefstijl en Gezondheid
* Eerstejaars voedingsstudenten bij @uniwageningen leren binnenkort van mij hoe ze een pakkende blog kunnen schrijven over hun vak.
* Vanuit mijn praktijk Lekker leven met Lisette coach ik verschillende mensen naar een gezonde leefstijl.
* Samen met met mijn collega-leefstijlcoach Susan Gerritsen-Overakker van @sunnyroadnl
ontwikkel ik een pakket interactieve leefstijlworkshops. Voor kinderen op de basisschool en de middelbare. En voor ondernemers en hun personeel.
* Vanaf 2024 bied ik de gecombineerde leefstijlinterventie COOL aan, een 2-jarig leefstijlprogramma voor mensen met (ernstig) overgewicht, vergoed door de zorgverzekeraar.

.... maar er is altijd ruimte voor nog meer moois 💪☀️

Samenwerken? Stuur een PM, dan maken we een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

#gezondleven #partnerschapovergewichtnederland #aanpakovergewicht @n_v_o_o
@lekkerlevenmetlisette @claudiabolleurs @ondinederest @avlegleefstijlcoach @merel_schrama @michielsendesiree @heleencroonen @heidiklijsen @merel_schrama @annemiekegroenenboom
...